Kleine druktemakers

Er zijn al weer bijna twee weken voorbij sinds de puppy’s van Souris zijn geboren. En wat zijn het prachtige wondertjes. Hun dag bestaat voornamelijk uit slapen, drinken bij Souris en poepen en plassen. En in al deze vier activiteiten zijn ze bijzonder goed!

Het slapen is zo lief om te zien: de ene keer liggen ze als een kluwen bovenop elkaar, de andere keer helemaal alleen. Op de zij, de rug, de buik. Rustig en stil, dan weer bewegen met de pootjes alsof ze hard achter elkaar aan rennen. Tja, in dromenland kan natuurlijk alles. Want rennen, dat kunnen ze natuurlijk nog helemaal niet. Hun ontwikkeling gaat trouwens wel verbazingwekkend snel! Kunnen ze de eerste dagen zich alleen voortbewegen als kleine zeehondjes – alleen met de voorpootjes het hele lijfje  vooruit slepen om maar bij een tepel van je moeder te komen –, na nog geen week zetten ze hun achterpootjes al onder hun lijfje om zich helemaal op te richten en voorzichtig de eerste stapjes te zetten. Om vervolgens natuurlijk weer om te rollen, nog even oefenen met de balans! Bovendien zien en horen ze nog niets, best stoer om dan te beginnen met lopen.

Drinken bij Souris is een heerlijke bezigheid voor ze. Ook dat kan in elke positie. Souris heeft twee rijen van vier tepels, waarbij de tepels richting onderbuik toch wel de meeste melk lijken te geven. En als je dan met vijf puppy’s bent, dan kun je niet allemaal tegelijkertijd naast elkaar drinken en ook niet allemaal tegelijkertijd bij de voorkeurtepels – want dat weten ze goed welke tepels het beste voeden! Er moet er dus in ieder geval eentje ‘onderop’, meestal zijn het er wel twee die voor de lagere positie kiezen. En met een beetje geluk draait Souris zich op haar rug, dan kunnen de puppy’s er allemaal zonder moeite bij. En als je dan onderop ligt, dan heeft een zij- of rugligging de voorkeur. Met melkende pootjes in het luchtledige. Lief! Souris laat het allemaal gebeuren, ze ligt er meestal bewegingloos bij. Echt fijn moet het drinken voor haar niet zijn, er wordt behoorlijk hard aan haar tepels getrokken en met de voorpootjes gemolken rondom haar tepel. En die pootjes krijgen best scherpe nageltjes. Souris haar buik kleurt onderhand aardig rood, het lijkt haar niet te deren.

En dan hebben we natuurlijk nog het ritueel van buikmassage om het poepen en plassen goed te laten verlopen. De puppy’s zijn heel rustig met uitzondering van twee momenten: wanneer Souris even is weggeweest en de werpkist weer betreedt – de melkmachine is dan gearriveerd, gekreun en gepiep om die melkmachine te bereiken – en wanneer Souris begint met verzorgen. De eerste keer schrok ik er van. Ik dacht echt dat Souris op één van de puppy’s was gaan zitten. Een hoge krijs: het is echt niet leuk wanneer mama je likt en schoonmaakt. Kleine druktemakers. En mama gaat onverstoorbaar verder. Zoals alle mama’s dat doen.

Advertentie

2 gedachten over “Kleine druktemakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s