Voorstelrondje

Moet je als vader binnen drie dagen je kind aangeven bij de gemeente, als hondenouders heb je hier tien dagen de tijd voor. En dat betekent, net zoals bij mensen, dat je dan ook de namen van de pups doorgeeft. Al onze dieren hebben Franse namen: ooit begonnen met Louis, onze zwart witte kater. Die kregen mijn zus en ik toen we als studenten samenwoonden in Utrecht. We kozen tussen Oscar en Louis. Louis bleef bij mij toen mijn zus vertrok naar Rotterdam, haar man had ook twee katten. En toen na acht jaar kater nummer twee zich aandiende, vonden we dat zijn naam bij die van Louis moest passen. Het werd Maurice en vanaf dat moment begon onze traditie.

Tijdens de dagen van bevallen van Souris is onze Maurice 23 jaar geworden. Bijna mijn hele volwassen leven is hij al bij mij. We besluiten zijn naam die we als liefkozing gebruiken als tweede naam aan alle pups mee te geven: Maus. Dat is dan in ieder geval het Franse deel van de namen. Daarnaast krijgen ze een naam in de taal van onze kinderen: Luganda en Yoruba.

Het eerste pupje, een jongetje, dat geboren is noemen we Taiwo, het tweede pupje, een meisje, Kehinde. In Nigeria krijgen tweelingen deze namen vaak. Taiwo is de eerstgeborene en Kehinde het kind dat Taiwo volgt. Nou is het zo dat men vindt dat Kehinde eigenlijk de eerste is, maar zo slim is Taiwo vooruit te sturen om te zien of het inderdaad de tijd is om geboren te worden.

Het derde pupje, een jongetje, krijgt de naam Buzira, wat moedig betekent in het Luganda. Moedig is hij, hij kwam in een stuitligging ter wereld en lijkt daar zelf helemaal niet mee te zitten. Dan krijgt het vierde pupje, een jongetje, ook een Luganda naam: Mukwano, onze vriend. Mukwano is ons kleine vriendje, prachtig grijs, hij is lief. En dan als laatste het vijfde pupje, een meisje, Arewa, wat mooie vrouw in het Yoruba betekent. En mooi is ze.

We genieten intens van onze puppy’s en van Souris, die niets te veel lijkt. Af en toe wil ze even bij ons, om te knuffelen en te voelen dat zij nog steeds ons liefste meisje is. Zoals ook Louve en Biche dat zijn, en dat weet Souris dan weer niet.

Advertentie

2 gedachten over “Voorstelrondje

 1. Hou op over Louis !!!
  Ik weet nog dat je moeder me belde om te vertellen dat er bij jullie ingebroken was in Utrecht en dat Louis overal door heen had geslapen ….Ik wist dus NIET dat Louis een kat was …..en was met stomheid geslagen …
  Maar … wat een mooie namen Maria ..en wat een mooie pups

  Like

  1. En hoe bang was ma eerst niet voor katten. Nee, wij mochten geen katten zolang zij bij ons kwam. Tot wij Louis gewoon namen. In een weekend was ze om. En wat was ze gek met Louis en later Maurice!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s